Tus 2.0

17 november 2021

Vår kollega Stefan Matsson blev 2020 invald i tus Advisory Group, en grupp dedikerad till att föra tus-protokollet framåt.

Tus är ett protokoll för att hantera uppladdning av stora filer som t ex video eller kartor och ger möjligheten att fortsätta en uppladdning om internetanslutningen bryts. Protokollet används av en rad olika aktörer som t ex Polens räddningstjänst, Vimeo och diverse internetleverantörer.

Ett av gruppens mål har sedan start varit att få in tus som en del av Internet Engineering Task Force (IEFT), organisationen som hanterar HTTP-standarden. Sedan oktober 2021 är detta arbete i full gång! Ett team bestående av representanter från Apple, Vimeo, CloudFlare, Transloadit och JellyHive håller nu på att utforma det som ska bli “tus 2.0” och som förhoppningsvis kommer finnas i varje mobil, webbläsare och http-bibliotek inom en snar framtid!

Marius Klein, projektledare för projektet, har kommenterat Stefans medverkan som mycket uppskattad:

"Very glad to have you here as you have a large corpus of experience already!"

Vill man läsa mer om tus så gör man det enklast på https://tus.io. Stefans implementation hittar man på https://github.com/tusdotnet/tusdotnet och tus-gruppens arbete kring tus 2.0 följer man på https://github.com/tus/tus-v2/