Join us!
Want to join the team?

We would love to get to know you

Are you looking for an employer who cares about you as a person and where you feel involved in everything that concerns you? Welcome to JellyHive!
Who are we? We are a successful IT consultant company and our philosophy is that the company is our employees.
Who are you? You are a system developer (fullstack, frontend, backend), and/or maybe also a scrum master, test lead, devops etc.
What we offer you Participation in developing the company with generous benefits.


Upload your cv Supported filetypes are: .pdf, .doc and .docx
Hide
2019-06-17

Svärmning

Photo by: Jakob Sommer

Svärmning

I fredags satt jag och jobbade på hemmakontoret när jag hörde ett högt summande från trädgården. Jag gick för att kolla vad som var på gång och det jag såg var ingen rolig syn. Ett gigantisk moln bestående av tiotusentals bin flög runt ovanför körsbärsträdet. Jag förstod direkt att bina svärmade vilket innebär att de tycker att det är för trångt i kupan och drottningen bestämmar sig för att ta med ett samhälle bin och flytta till ett bättre ställe. Har man tur kan man fånga in dem när de har hittat ett lämpligt ställe att slå sig till ro, men under tiden som jag gick för att hämta kamera och skor hade bina redan flugit så långt bort att jag inte kunde följa efter dem.

Senast vi kollade till bina var förra helgen och vi konstaterade då att det var ett mycket starkt samhälle och jag började planera för att dela på bina. Det fanns även tecken på att de höll på att skapa nya drottningar. Vi försökte ta bort alla viseceller (drottningägg) som vi kunde hitta, men tyvärr var vi för sent ute och bina delade på sig själva i stället. Hade jag varit snabbare hade jag gjort vad man kallar en avläggare. Man gör en avläggare genom att ta en ram med bin och den gamla drottningen och flytter dessa till en ny kupa. Den nya kupan bygger upp ett nytt samhälle och i den gamla kupan föder bina upp en ny drottning.

Photo by: Jakob Sommer

I går kikade jag in i kupan för att bedömma skadan. Som tur är så visade sig även detta samhälle vara starkt, så även om ett stort gäng har dragit, så finns det mycket bin kvar. Och det finns även väldigt mycket honung. Faktiskt finns det så mycket honung att det är dags för årets första skörd och därmed blir det snart premiär för JellyHives egen nyslungade honung. Planen är att slunga honungen under denna veckan om vädret är med oss (ingen regn eller blåst).

Det är alltid väldigt tråkigt att bli av med bin genom svärmning, men å andra sidan så vet man att de kommer att göra nytta genom att fortsätta polinera buskar och träd och de som är kvar kommer fortsätta att producera honung.

Comments