Join us!
Want to join the team?

We would love to get to know you

Are you looking for an employer who cares about you as a person and where you feel involved in everything that concerns you? Welcome to JellyHive!
Who are we? We are a successful IT consultant company and our philosophy is that the company is our employees.
Who are you? You are a system developer (fullstack, frontend, backend), and/or maybe also a scrum master, test lead, devops etc.
What we offer you Participation in developing the company with generous benefits.


Upload your cv Supported filetypes are: .pdf, .doc and .docx
Hide

Hack your career

Eftersom Troy Hunts talk “Something something cyber” var så bra så gick jag även på hans talk “Hack your career” som handlade om hur man bygger sig ett namn i IT-branchen.

När man söker jobb så skickar man oftast in ett CV där det står hur awesome man är. I CVt finns sedan referenser som även de kan berätta hur awesome man är. Vad är då problemet med detta? Både CV och referenser är valda av den som söker jobbet! Så klart kommer de berätta hur awesome personen är, de känner ju personen i fråga. Vore det inte bättre om man skulle kunna kolla på nätet och verkligen se om personen i fråga är awesome? 

Undefär så inledde Troy sitt talk. Troy jobbade tidigare för Pfizer som utvecklare och när han jobbade där började han blogga. Dels för att det var roligt och dels för att han själv skulle komma ihåg vad han gjort. Han pratade mycket om att bygga upp en “active online profile”, vare sig det är på blogg, att svara på frågor på Stackoverflow, att göra videos för Pluralsight eller vad det nu kan tänkas vara. I början Troy la mycket fritid på att skriva sin blogg men även arbetstid då han ansåg att bloggandet gjorde honom till en bättre utvecklare och att Pfizer tjänade på det i längden. 

Bloggplatformen valde han just för att han tyckte att det ger bra feedback från läsarna och att det tvingar honom att vara extremt noggrann när han skriver. Finns där ett stavfel eller liknande så spelar det ingen roll om han lagt tre veckors research på det hela. Stavfelet kommer ändå vara det som folk hänger upp sig på. Han drog ett antal exempel där han skojat om Trump och folk blivit upprörda, eller där han haft en bild från ett hack på en porrsite med (självklart gravt censurerad, “No worse than what you can see at the beach”) och folk hade blivit extremt upprörda i båda fallen.

Även olika kulturer spelar roll när man skriver online. Han berättade om ett föredrag han haft där han hade visat en bild på en hacker som råkade vara mörkhyad. Efteråt kom en amerikan fram och pratade med Troy och Troy kände direkt att något var fel. Det visade sig att i USA är det extremt tabubelagt att visa upp minoriteter i kombination med brott, något som Troy självklart inte ens reflekterat över. “I didn’t even notice that the hacker was black” som han själv lade till. Vad ska man göra åt liknande situationer? Troy menar på att det inte är så mycket att göra utan att man får försöka vara en så bra person som möjligt. Man kan aldrig vara alla till lags.

En annan sak som diskuterades är vad det egentligen kostar att bygga sig en karriär. “What’s the price on your family? ‘Oh my family is priceless’, yet you all took time to come here.”. Värt att tänka på :) 

Comments