Join us!
Want to join the team?

We would love to get to know you

Are you looking for an employer who cares about you as a person and where you feel involved in everything that concerns you? Welcome to JellyHive!
Who are we? We are a successful IT consultant company and our philosophy is that the company is our employees.
Who are you? You are a system developer (fullstack, frontend, backend), and/or maybe also a scrum master, test lead, devops etc.
What we offer you Participation in developing the company with generous benefits.


Upload your cv Supported filetypes are: .pdf, .doc and .docx
Hide

Banish Your Inner Critic v2.0

Hur ser man till att man blir så kreativ som möjligt och får så roligt som möjligt på köpet? Jo man ändrar sitt tankesätt till ett mer positivt! Det var det Denise Jacobs talk gick ut på. 

Hon inledde med att fråga publiken hur många som skulle beskriva sig själva som kreativa. Till de som inte räckte upp handen hade hon ett budskap: “Ni skriver något på datorn och får den att göra saker! Det är kreativitet!”. Det hon kallar för “creativity denial” är tydligen ganska vanligt hos utvecklare när det i själva verket är tvärtom. Som bakgrund gick hon igenom studier på området och pratade om saker som “fear conditioning”, som innebär att om man t ex har sett en orm i ett område så är man väldigt försiktig när man går i det området. Det omvända gäller dock inte. Om man har sett t ex en fjäril i ett område tänker inte hjärnan automatiskt “Här vill jag gå, för här finns vackra saker!”. Så gör den däremot med ormen. 

“Creativity is power!” Och så klart finns det en del “power tools” man kan använda för att bli mer kreativ, t ex mindfulness och self-compassion. 

Det är lätt att ha en s.k. “confirmation bias” där man utgår från en sak man tror är sann och sedan letar bevis för det. Men bara för att något tänks behöver det inte vara sant! Hur du formulerar dina tankar och vad du säger spelar stor roll. Undvik ord som gör dig till ett offer, t ex “borde” och måste “måste”. “Jag måste fixa det här” kan sägas som “Jag väljer att fixa det här” och “Jag borde fixa det här” kan ersättas av “Jag vill fixa det här”.

Några konkreta tips som delades ut:

  • När man får kritik, försök att vara öppen och nyfiken på kritiken. Man kan alltid lära sig något och vissa som ger kritik är helt enkelt bara dumma i huvudet. :) 
  • Känner du dig inte så kreativ? Försök komma på 10 idéer om dagen! Det behöver inte vara bra idéer, eller ens genomtänkta idéer. Men bara det att man kommer på idéer ökar ens kreativitet och det kommer bli lättare att komma på nya.
  • Skriv en “kudos file”. En liten textfil på datorn där det antecknas varje gång någon säger något bra om dig. Dagar du känner dig nere är det perfekt att öppna och titta. “Ush vad jag är dum i huvudet. Nej kolla här, förra tisdagen sa Stefan att han uppskattade mitt jobb och att jag skrev snygg kod! Jag kanske inte är så korkad trots allt…” 
  • Hamnar du ofta i en tankeloop om något jobbigt? Köp en stressboll och krama den med fel hand! Detta ska tydligen få effekten att hjärnan måste tänka på handen och då bryts loopen.
  • Använd gester för att få bort negativa tankar. T ex “swipe left for delete”. Swipa vänster med handen i luften och känn hur de negativa tankarna swipas bort.
  • Verkar alla andra lyckligare/smartare/bättre? Det är för att ingen delar saker när det går dåligt. Alla vill däremot dela sin framgång både online och i verkliga livet.

Som avslutning fick vi en väldigt intressant frågestund där flera frågor som jag själv funderat på kom upp. T ex om det ändå inte är lite bra att vara självkritisk. Hur ska man annars bli bättre? Denise svarade att självkritik bara håller dig tillbaka och att du istället ska fokusera på de bra grejorna du gör. De dåliga kommer du ändå göra annorlunda nästa gång! Hur ska man hantera “avundsjuka” mot andra som det går “bättre” för? Formulera om det! Avundsjuka kan lika bra tänkas på som beundran. Ta en funderare på det och se om det inte går att lära sig något av de man är avundsjuk på. 

Comments